Beademingsapparaat TU Delft werkt, productie kan deze week van start

Jessica Vermeer
14 april 2020

Het Airone-beademingsapparaat van de Technische Universiteit Delft is klaar en werkt, meldt Nieuwsuur. Als de laatste testfase met succes wordt afgerond, kan het apparaat later deze week in productie worden genomen. Het Operationair-team verwacht tot eind april vijfhonderd apparaten te produceren.

Het werkende prototype, aangesloten op een mechanische long.
Foto: Technische Universiteit Delft

Het team is half maart begonnen aan zijn apparaat, toen de dringende behoefte aan beademingsapparatuur duidelijk werd. Hun doel was om een eenvoudig en relatief goedkoop product te ontwikkelen. ‘De meeste fabrikanten hebben jaren nodig om apparatuur te ontwikkelen. Dat deden we met onze studenten binnen tweeënhalve week’, zegt TU Delft-professor Jaap Harlaar, initiatiefnemer van Operationair.

Een belangrijke eis was om alle essentiële onderdelen bij Nederlandse leveranciers te halen. ‘Als je snel wilt assembleren, kun je niet afhankelijk zijn van leveranciers uit het buitenland’, aldus Harlaar. Behalve in Delft worden er onder meer in Heemskerk, Veenendaal en Amsterdam onderdelen geproduceerd. De massflowcontrollers zijn afkomstig van Bronkhorst High-Tech in Ruurlo en de besturingspanelen zijn geproduceerd door Interay Solutions in Burgum.

Eerder deze week hebben een technisch geneeskundige en een intensivist het team bezocht om het nieuwe apparaat te beoordelen. Ze waren onder de indruk van wat er was bereikt. Het apparaat bevindt zich nu in de allerlaatste testfase. Harlaar is trots op zijn studenten: ‘Ik had hoge verwachtingen van het project en deze studenten, maar die hebben ze zelfs overtroffen. Ze hebben iets gerealiseerd wat enorm ingewikkeld is om te maken.’