Basler doet volledige cameraproductie in eigen huis

Basler Vision Technologies doet de hele productie van zijn visioncamera‘s in eigen huis, tot aan de printplaten toe. De Duitse visionspecialist is doodsbenauwd voor het verlies van strategische productiekennis. Van uitbesteding naar Azië moet Basler niets hebben, maar zelfs bij Duitse assemblagebedrijven wil het zijn camera‘s niet laten maken. Arndt Bake, businessunitmanager bij Basler Vision Technologies, trekt op de beurs Vision 2008 in Stuttgart uitgebreid de tijd uit om Mechatronica Magazine te informeren over Baslers strategie.

René Raaijmakers
14 januari 2009

Basler Vision Technologies uit Ahrensburg bij Hamburg moest er lang over wikken en wegen. Maar uiteindelijk besloot het bedrijf zelf zijn camera‘s en printplaten te gaan bouwen. ’We hebben veel gepraat over nieuwe productieapparatuur‘, zegt Arndt Bake, businessunitmanager bij Basler. ’De keuze viel op intern assembleren. Als de vraag een hoge vlucht neemt kunnen we wellicht wat buiten neerleggen, maar zelf boeken we grote vooruitgang in productie-efficiëntie. We kunnen het in huis goedkoper doen dan het elders uitbesteden in Europa.‘

De fabricagekosten voor Baslers camera‘s vormen nu slechts 5 procent van de camerakosten. ’De belangrijkste kostencomponent is het materiaal en niet de productiewerkers‘, zegt Bake. Hij ziet die component ook niet stijgen, zelfs niet bij een grote daling van de omzet.

Arndt Bake, businessunitmanager bij Basler Vision Technologies, met in zijn hand de scansensor voor de Sprint 4k. Op de voorpagina van dit blad is de sensor van zijn grotere broertje te zien, de Sprint 8k. De vier grote chips op het printplaatje zijn analoog-digitaalomzetters. De 8k kan op een maximale snelheid van 70 kHz scannen. Basler claimt dat dit een record is voor een resolutie van 8192 pixels.
Beide scansensoren zijn tweelijns-CMos-sensorontwerpen. Veel CCD‘s en CMos-beeldchips koopt Basler in, maar het Duitse bedrijf ontwerpt de lijnscansensoren voor de Sprint-camera‘s in eigen huis.

Tweede factor is de huidige flexibiliteit. Basler kan door de fabricage in huis te houden veel efficiënter de productcomplexiteit bijhouden. Bake: ’We hebben heel veel cameravarianten‘, zegt hij en wijst op een muur met tientallen camera‘s op de Basler-stand op Vision 2008. ’We hebben ongeveer tweehonderd verschillende printplaatjes. Een standaard productiebatch ligt tussen de honderd en vijfhonderd printen, maar dat kunnen er ook tien of twintig zijn.‘

Basler koos voor pick-and-placemachines van Assembléon en kan heel flexibel wisselen van het ene naar het andere board. Daarnaast het bedrijf ook een streng kwaliteitssysteem ingevoerd. ’Daarbij gaat het ons om efficiëntieverbetering, net zoals autofabrieken als Porsche of Toyota dat hebben ingevoerd. We proberen zo veel mogelijk loze tijd en uitval te elimineren in het productieproces. Daar zijn we heel ver mee. Het is echt niet meer voldoende om een machine te kopen en dan maar te gaan produceren.‘

Daarbij had Basler ook een beetje geluk. Het relatief kleine bedrijf – in de eerste helft van dit jaar bedroeg de omzet 27,2 miljoen euro – profiteerde van de fabricage-experts die op de markt kwamen nadat Motorola, Siemens en Nokia in de afgelopen jaren hun productie van mobieltjes Duitsland in staakten. ’Dat was perfect voor ons. Want deze mensen hadden verstand van geavanceerde elektronicaproductie. We konden onze efficiëntie verhogen, de opbrengst ging omhoog en hadden geen kwaliteitsproblemen. Van begin dit jaar tot nu heb ik weer 40 procent efficiëntieverbetering geboekt. Ik heb zo‘n beetje alle verbeteringen doorgevoerd die mogelijk zijn‘, aldus Bake.

 advertorial 
Bits&Chips event 2023

Test less, verify Moore

At the Bits&Chips Event 2023 on 12 October 2023, Phillipa Hopcroft from Cocotec and Ivo ter Horst from ASML will kick off with a keynote speech on transforming how lithography machine software is built. Make sure to keep an eye on the website for program updates and save the date!

Er zijn echter ook belangrijke strategische redenen. Basler wil zijn technische kaarten in de hand houden om te voorkomen dat kennis over de gebruikte productietechnieken bij concurrenten terechtkomt. ’In onze laaggeprijsde camera‘s zit de sensor op de printplaat. We kopen ze extern in en solderen ze op een board. Wij zien camera‘s als een strategisch element van onze business. Om een hoge kwaliteit te halen moeten we de sensor heel nauwkeurig in de behuizing positioneren. Daarvoor heb je een positioneermechanisme nodig. Die mechanica gaat over precisie. Hoe meer precisie, hoe duurder het is. Wij hebben een relatief goedkope methode om hele hoge nauwkeurigheden te halen in de productie. Daar hebben we zelf tools voor ontwikkeld. Die willen we niet aan onze leveranciers geven.‘