Barge Master sleept 20 miljoen binnen

Alexander Pil
10 december 2014

Parcom Capital investeert twintig miljoen euro in de Schiedamse start-up Barge Master. Dat bedrijf lanceerde twee jaar geleden zijn hydraulisch aangedreven oplossing om golfslag te compenseren. Bevoorradingsschepen voor bijvoorbeeld boorplatforms hebben daar vaak mee te kampen. Verdraaiingen van een paar graden resulteert bij de top van de laadkraan in slingeringen van vier tot vijf meter. Behalve dat het daardoor lastig is om de lading op de goede plek neer te zetten, ontstaan er ook gevaarlijke situaties voor het personeel.

Tegelijkertijd maakt Barge Master bekend dat het twee opdrachten heeft ontvangen van Shell. Komend jaar installeren de Schiedammers een golfgecompenseerde leidingenbrug tussen twee offshoreplatforms bij Shells Malampaya-gasveld voor de kust van de Filipijnen. Ook werkt Barge Master aan een gestabiliseerde kraan voor onderhoudswerkzaamheden op verschillende olieplatforms van Nam/Shell op de Noordzee.

De nieuwe investeerder en de twee Shell-projecten zouden wel eens voor de definitieve doorbraak van Barge Master kunnen zorgen. De Schiedammers zullen de kapitaalinjectie gebruiken om hun aanbod aan golfcompensatiesystemen uit te breiden zoals een oplossing voor een helidek op schepen. Ook is het nodig om een aantal systemen te bouwen voor de verhuurmarkt.