Barco geplaagd door dollarkoers, maar verwacht groei in 2008

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

De nettowinst van Barco daalde in het eerste kwartaal van dit jaar met 13 procent van 7,5 miljoen naar 6,6 miljoen euro. De omzet steeg met 6 procent naar 165,7 miljoen euro. Het aantal orders dat eind maart in de boeken stond, kromp eveneens, naar 324,5 miljoen euro, tegen 336,7 miljoen euro een jaar eerder. Zorgwekkend is de afname van het aantal bestellingen dat in het eerste kwart binnenkwam. Dit daalde met 10,3 procent naar 198,4 miljoen euro. In een persbericht wijst Barco-topman Martin De Prycker op de ongunstige ontwikkeling van de dollarkoers. ’We zijn het jaar gestart met een 6 procent stijging van de omzet ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2007, of 14 procent bij constante wisselkoersen.‘

De stijging was het duidelijkst in de divisies Security en Control en Medical Imaging, met groeicijfers van respectievelijk 15 procent en 9 procent. De wisselkoersen zorgden nu voor een verlaging van de omzet bij de divisies. ’Tegen de achtergrond van de euro die alsmaar sterker wordt ten opzichte van de dollar, is het opmerkelijk dat de groei van de omzet in Noord-Amerika kwartaal op kwartaal 12 procent bedroeg. In de Asia Pacific-regio was dit zelfs 20 procent‘, zegt De Prycker.

Barco‘s topman zegt dat de bestellingen in het eerste kwartaal van 2008 niet met die van de vergelijkbare periode in 2007 mogen worden vergeleken. Hij acht de stijging in bestellingen van 6,4 procent ten opzichte van het laatste kwart van 2007 belangrijker. ’In het eerste kwartaal van 2007 was er een erg grote Chinese bestelling in de markt voor digitale cinema‘, aldus De Prycker. De divisie Medical Imaging droeg de afgelopen drie maanden in het bijzonder bij tot de inkomende bestellingen, met een groei van 25 procent ten opzichte van dezelfde driemaandelijkse periode het jaar ervoor.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.