Barco-divisie stuwt resultaten IPTE naar recordhoogte

Nieke Roos
20 februari 2008

Technologiegroep Integrated Production and Test Engineering (IPTE) uit Genk behaalde in 2007 een omzet van 255,3 miljoen euro. Dat is 85 procent meer dan het jaar ervoor. De winst vervijfvoudigde tot 10,9 miljoen. Deze forse stijgingen heeft het bedrijf grotendeels te danken aan de succesvolle integratie van Barco‘s Electronic Manufacturing-divisie. ’2007 is het beste jaar van de groep sinds het ontstaan vijftien jaar geleden‘, aldus directeur Huub Baren. ’De overname van Barco‘s bestukkingsactiviteit begin vorig jaar was een juiste en goede beslissing in het uitbouwen van onze contractfabricage.‘

In januari 2007 kocht IPTE de bestukkingsactiviteiten van Barco in Poperinge en het Tsjechische Kladno. Inmiddels hebben de Genkenaren deze volledig geïntegreerd in hun onderdeel Contract Manufacturing, dat daarmee uitkomt op een omzet van 195,3 miljoen euro. Autonoom groeide de divisie met 25 procent, naar 110,4 miljoen. De andere IPTE-poot, Factory Automation, zag zijn inkomsten met 20 procent stijgen naar 60,2 miljoen euro. Het totale orderboek bedroeg eind vorig jaar 83 miljoen euro, tegenover 50 miljoen eind 2006.

IPTE levert geautomatiseerde productie-uitrusting en fabricagediensten aan de elektronica-industrie. De groep haalt 48 procent van zijn omzet uit industriële producten, 27 procent uit automotive, 10 procent uit telecommunicatie, 8 procent uit de medische markt, 3 procent uit consumentenelektronica en 4 procent uit overige sectoren. Van de afnemers komt 63 procent uit de Benelux, 33 procent uit de rest van Europa en 4 procent uit Amerika en Azië. Tot de klantenkring behoren Alcatel-Lucent, ASML, Barco, Bosch, Ericsson en Philips.