Banen weg bij Océ, bezuinigingen op r&d

Nieke Roos
11 december 2018

Vanwege de aanhoudend achterblijvende winstgevendheid gaat de bezem door Océ. Van moederbedrijf Canon moet de printspecialist tien procent bezuinigen op de kosten, wat neerkomt op zo’n 35 miljoen euro. De Venlose r&d ontspringt de dans niet: ook de ontwikkelafdeling moet een tiende inleveren van haar budget, vorig jaar 160 miljoen euro. Vakbond CNV verwacht dat er tweehonderd arbeidsplekken verloren gaan, van de 3500 wereldwijd. Volgens diverse media kan het banenverlies zelfs oplopen tot driehonderd. Océ ontkent dit getal; eind januari zegt het met meer details te komen.

De printermarkt kwakkelt al jaren en Océ deelt in de malaise. In 2015 moest Canon 25 miljoen euro toeleggen op zijn Venlose dochter, in 2016 61 miljoen en vorig jaar ‘slechts’ 9,5 miljoen, maar een eenmalige afschrijving deed het verlies groeien tot 54,5 miljoen. Nu is blijkbaar de maat vol voor de Japanners.

Vooral de verkoop van de nieuwste digitale printers valt tegen. De afgelopen twee jaar heeft Océ vier grote machines voor de professionele markt geïntroduceerd, maar daar is beduidend minder animo voor dan verwacht. Het management heeft nu besloten om die eerst eens te gelde te maken: meer aandacht voor de verkoop van bestaande systemen en iets minder voor de ontwikkeling van nieuwe, aldus een woordvoerder.