Bam en Weber openen 3d-betonprintfaciliteit

Alexander Pil
16 januari 2019

Saint-Gobain Weber Beamix en Bam Infra hebben dinsdag de eerste industriële productielocatie voor het 3d printen van betonnen bouwelementen geopend. De Eindhovense faciliteit is het commerciële vervolg van eerder onderzoek aan de TU Eindhoven. De partners geven toe dat er nog veel te leren en te ontdekken valt. Daar is de nieuwe faciliteit precies voor bedoeld.

‘We zien dat duurzaam bouwen steeds belangrijker wordt’, zegt Henk Post, directeur van Bam Infra Regionaal Civiel. ‘Ook vormgeving en vrijheid worden steeds belangrijker. De ontwikkeling van de 3d-betonprinttechniek  past naadloos in de digitale agenda van Bam. We investeren daarin al jaren zodat we onze projecten digitaal van tevoren kunnen maken voordat ze in werkelijkheid worden gerealiseerd. Dit is de schakel die nog ontbreekt.’

Weber en Bam maken door deze manier van werken individuele seriematige productie mogelijk met een vergroting van de ontwerpvrijheid. Er is minder beton nodig voor hetzelfde resultaat. De printrobot brengt immers alleen beton aan op de plaatsen waar het constructief nodig is. Minder beton scheelt veel CO2-uitstoot. Ook is er geen bekisting meer nodig, dus is er ook geen afval meer.

Er is al behoorlijk wat belangstelling voor de betonprinter. Weber en Bam zeggen een gevulde orderportefeuille te hebben. Voor de provincie Noord-Holland gaat de site vier fietsbruggen printen. Ook in de Eindhovens wijk Meerhoven komt nog dit jaar een woning die met de 3d-printer is gebouwd. En er zijn toepassingen binnen lopende Bam-projecten.