Bal kleef aan!

Leestijd: 4 minuten

Dit tweede deel in de serie over Tech United gaat over het balhanteringsmechanisme. Aan robotvoetbal komt weinig voetenwerk te pas, in ieder geval in de midsize-league, waar de robots op wielen rondracen. De jury staat gelukkig wel een balhanteringsmechanisme toe, zodat ze de bal ’aan de voet‘ kunnen houden. De beperkingen hiervoor worden steeds verder aangescherpt. Het is aan de robotbouwers om toch zo balvaardig mogelijke spelers op het veld neer te zetten.

De belangrijkste beperking is dat de bal moet blijven rollen, en wel in de richting waarin de robot beweegt. Kortom, vastpakken en wegrennen is verboden. Ook mag de robot de bal niet omsluiten, althans, niet voor meer dan een derde van de baldiameter. Een tegenstander moet er nog wel bij kunnen.

Rond de millenniumwisseling begonnen de deelnemers aan Robocup voor het eerst te experimenteren met balhantering. Vaak komt dat in de vorm van een paar rubberen bandjes die tegen de rolrichting indraaien, waardoor de bal als het ware aan de robot kleeft. Hierbij wil de bal echter nog wel eens vastklemmen. Ook kan het gebeuren dat scherpe randjes van de tegenstander de rubberen bandjes doorsnijden. Daarom heeft Tech United flink moeten schaven aan een betere versie.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.