Baggeraars bundelen krachten om IHC boven water te houden

Alexander Pil
27 januari 2020

Scheepswerf IHC zit financieel in zwaar weer. Sinds medio vorig jaar onderzoekt het bedrijf uit Kinderdijk daarom verschillende opties om zijn kapitaal te vergroten. Een Chinese partij zou interesse hebben in een overname van de Hollandse scheepsbouwer. Nederlandse en Belgische baggeraars vrezen dat hun Chinese tegenhangers dan op meer dan alleen de prijs kunnen concurreren. Samen werken ze daarom aan een noodplan. Dat melden Het Financieele Dagblad en De Tijd, op basis van verschillende bronnen.

Foto: IHC

Hal (hoofdaandeelhouder van Boskalis), Van Oord en het Belgische Deme hebben de handen ineen geslagen in de strijd tegen de Chinese concurrentie. Een van de opties zou zijn dat het consortium IHC overneemt. In welk stadium de gesprekken zijn, is onduidelijk. De betrokken partijen weigeren voor alsnog inhoudelijk op de geruchten in te gaan.

IHC bouwt innovatieve schepen voor baggeraars. In 2018 moest het op een omzet van 942 miljoen euro een verlies van 80 miljoen incasseren. Ook in de eerste helft van vorig jaar kwam de scheepsbouwer niet uit het rood.