Bachmann standaardiseert motion control

Paul van Gerven
24 september 2009

Bachmann Electronic biedt een gelaagde softwareoplossing om besturingsprogrammatuur en veldbussen te scheiden. Ook zorgt het bedrijf uit Feldkirch ervoor dat ontwikkelaars hun applicaties zonder specifieke kennis van de hardware kunnen realiseren.

Wanneer een veldbus in een besturingssysteem wordt toegepast, moeten verschillende randvoorwaarden in acht worden genomen. Wanneer een servo of andere aandrijving wordt geïntegreerd, moeten ook het driveprofiel en de eigenschappen van de motoren in de diverse bedrijfssituaties worden geprogrammeerd. Het vastleggen van zo‘n profiel en motoreigenschappen in de besturing betekent dat de applicatiesoftware steeds opnieuw moet worden aangepast wanneer de externe componenten veranderen. Bachmann Electronic biedt een gelaagde softwareoplossing waarbij een stap voorwaarts is gezet bij de scheiding tussen besturingsprogrammatuur en veldbussen.

Om de applicatiesoftware onaangeroerd te kunnen laten bij wisselen van aandrijving, definieert de norm IEC 61800-7 een standaard interface voor veldbusdrives. De norm beschrijft echter nog vier verschillende driveprofielen: simulatie, sercos, profidrive en Canopen DS402. Met een eenvoudige maar logische uitbreiding op het gelaagde model lost Bachmann ook dit manco op.

Gebaseerd op het gelaagde Unified Fieldbus-concept en de drivemiddleware-uitbreiding van Bachmann kan de ontwikkelaar zijn applicatie tot stand brengen zonder zich om de hardware te bekommeren. Het hulpmiddel, geïntegreerd in het all-in-one Solutioncenter-engineeringtool, maakt het ook mogelijk met een gesimuleerde aandrijving de applicatie te testen, nog voor dat de installatie fysiek is opgebouwd. Bij de latere inbedrijfname hoeft alleen de simulatiedriver in de besturingsconfiguratie te worden vervangen door de werkelijke hardwaredriver. Ook wanneer de drive vervangen moet worden door een ander exemplaar of een versterker van een andere fabrikant blijft de besturingsapplicatie intact, hoeft alleen de driver te worden vervangen.