Aziobot treedt toe tot startersprogramma Bic

Alexander Pil
11 november 2021

Schoonmaakrobotbouwer Aziobot maakt sinds kort onderdeel uit van het Bic One-programma van de Eindhovense Brainport Industries Campus. Binnen dat concept biedt Bic ruimte aan startende en scale-upbedrijven en verlaagt het de drempel voor kleinere hightech bedrijven om tot het ecosysteem toe te treden.

Aziobot ontwikkelt en produceert zijn schoonmaakrobots voortaan op de Brainport Industries Campus. Foto: Aziobot

Aziobot maakt schoonmaakrobots voor de zakelijke markt die opvallen door hun formaat en slimme software. Oprichter Sarthak Yadav. ‘Je hoeft hem niets te leren. Het enige dat je doet, is instructies geven dat hij een ruimte moet schrobben, je zet hem aan en hij vindt zijn weg.’ Die weg vindt Bixi, zoals de poetsmachine heet, door eenmalig een plattegrond van de ruimte te maken. Door vervolgens schoonmaakzones toe te voegen, weet de robot waar hij bijvoorbeeld extra schoon moet maken. Sensoren en dieptecamera’s zorgen ervoor dat het apparaat om obstakels heen rijdt.

Niet alleen voor het netwerk is de locatie Bic ideaal, zegt Yadav. ‘Het mooie is dat er kantoorruimte is en daarnaast genoeg plaats voor onze r&d-werkzaamheden en de productie.’ De startup heeft een ruimte op de begane grond waar het team de robots maakt. Daar staan diverse 3D-printers om de robot compleet te maken. Die onderdelen kunnen overigens ook door andere gebruikers binnen BIC worden gemaakt.

Yadav hoopt door de samenwerking met onder meer Summa en Fontys aan nieuwe talenten voor het team te komen. Aziobot wil in 2022 groeien naar zo’n twintig medewerkers. Met het oog op nieuwe klanten is een vestiging in de regio Eindhoven aantrekkelijk, gezien de aanwezigheid van veel grote maakbedrijven en distributiecentra. Aziobot werkt met een abonnementenmodel voor de deelnemende bedrijven.