Aziatische partners investeren in 2getthere

Nieke Roos
5 juli 2016

Het Singaporese SMRT International neemt voor vier miljoen euro een belang van twintig procent in de Utrechtse agv-specialist 2getthere. Daarnaast breidt engineeringbedrijf United Technical Services (UTS) uit de Verenigde Arabische Emiraten zijn aandeel uit naar elf procent. Het verse kapitaal helpt 2getthere bij de verdere ontwikkeling van zijn autonome voertuigen en systemen en bij de oplevering van huidige en nieuwe projecten in Azië en het Midden-Oosten.

2getthere en UTS werken al meer dan vijftien jaar samen in het Midden-Oosten. Enige tijd geleden hebben ze de joint venture 2getthere Middle East opgericht voor de exploitatie en het onderhoud van het personal rapid transit-systeem in Masdar City, een milieuvriendelijke stad midden in de woestijn van Abu Dhabi. Afgelopen januari volgde een eerste investering door UTS in het Utrechtse bedrijf.

‘2getthere’s aanbod sluit goed aan bij het streven naar automatisch vervoer in het Midden-Oosten in het algemeen en in de VAE in het bijzonder’, stelt Ziad Al Askari, coo van 2getthere Middle East en UTS. ‘Met deze nieuwe investering kunnen we bijdragen aan het doel van Dubai om in 2030 25 procent van alle vervoersbewegingen door automatische vervoermiddelen uit te laten voeren.’ Eerder dit jaar heeft de joint venture een contract getekend voor een nog bekend te maken project op basis van 2getthere’s derde generatie voertuig voor het snelvervoer van groepen (group rapid transit, grt).

‘Wij werken al vanaf 2010 samen met 2getthere’, aldus Goh Eng Kiat van SMRT International. ‘We hebben ervoor gekozen deze investering te doen op basis van het vertrouwen in de technologie van 2getthere en de groeiende vraag naar autonome voertuigen in Azië.’ Sinds afgelopen april hebben de Utrechters ook een joint venture met SMRT, 2getthere Asia. Dit bedrijf heeft onlangs zijn eerste opdracht binnengehaald voor een grote klant in Singapore, om een studie uit te voeren naar de voorwaarden om een grt-systeem te realiseren op het terrein van de klant.