Axis en Kowa sturen diafragma voor betere beelden

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Axis Communications en Kowa introduceren P-Iris, een nieuwe precieze diafragmasturing waarmee vaste netwerkcamera‘s een hogere beeldkwaliteit bieden voor binnen- en buitentoepassingen. In combinatie met een gespecialiseerd softwareprogramma kan een P-Iris-lens de opening van het diafragma automatisch en precies regelen voor een beter contrast, een grotere helderheid, een hogere resolutie en een betere scherptediepte. De geavanceerde diafragmasturing is vooral interessant voor megapixel/HD-tv-camera‘s en complexe videobewakingstoepassingen.

De gebruikelijke DC-diafragmasturing voor de bewakingscamera‘s met een vaste of variabele brandpuntsafstand laat het niet toe de exacte openingspositie van het diafragma te achterhalen. Dat is echter wel noodzakelijk bij de optimalisering van de beeldhelderheid. Een P-Iris-lens werkt samen met de software in de netwerkcamera om automatisch de beste diafragmapositie te selecteren voor een optimale beeldkwaliteit in alle belichtingsomstandigheden. De beelden zijn zuiverder, met een beter contrast, een hogere resolutie en een betere scherptediepte. Een goede scherptediepte is bijvoorbeeld belangrijk bij videobewaking van een lange gang of een parkeerplaats. In situaties met een hoge lichtsterkte beperkt P-Iris de sluiting van het diafragma om de diffractie te vermijden die ontstaat bij een te kleine opening. Dit komt regelmatig voor bij camera‘s met een DC-diafragma en megapixelsensoren met kleine pixels.

Axis integreert de nieuwe P-Iris-technologie in zijn nieuwe netwerkcamera‘s. De Axis P1346 van 3 megapixels die onlangs op de Ifsec-beurs in Birmingham werd voorgesteld, heeft de primeur.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen