Autonome robots sporen verdrinkingsslachtoffers op

Abeje Mersha is lector unmanned robotic systems bij Hogeschool Saxion. Oscar van Gulik, Chris Jonkman en Jan Schalkwijk zijn studenten van de minor Robotics and Vision bij Saxion. Roger Borre is directeur van Robor Electronics.

Leestijd: 4 minuten

Om drenkelingen snel en veilig weer boven water te krijgen, sleutelen Hogeschool Saxion en Robor Electronics, in samenwerking met hulpdiensten, aan een nieuw concept op basis van autonome, samenwerkende robots. Een boot zoekt onder water naar de verdronken personen en geeft de locatie door aan een drone die de situatie verder in kaart brengt en alle informatie doorstuurt naar hulpprofessionals aan de waterkant.

In 2018 verdronken 112 inwoners van Nederland, 27 meer dan in 2017. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek medio vorig jaar. Een zorgwekkende stijging die zich hopelijk in 2019 niet heeft doorgezet (het CBS heeft over die periode nog geen gegevens openbaargemaakt). Naast die dodelijke ongevallen zijn er nog veel meer situaties waar slachtoffers het gelukkig kunnen navertellen, vaak mede door snel ingrijpen van de hulpdiensten.

Of het nu gaat om het redden van iemand in nood of het bergen van de lichamen van slachtoffers, tijd is van groot belang. Zodra er een verdrinking is gemeld, worden de hulpdiensten gemobiliseerd om op de situatie te reageren. De reactiesnelheid en de hoeveelheid gemobiliseerde middelen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals zoekgebied, weersomstandigheden en beschikbaarheid van zowel expertise als reddingsinstrumenten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen