Autonome robot Exrobotics doorstaat test bij Shell Pernis

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De explosieveilige Exr-1.1-robot van Exrobotics is de afgelopen weken succesvol getest op het terrein van Shell in Pernis. Het systeem is in staat om een lijn op de grond te volgen en geplaatste tags te herkennen. Helemaal autonoom is de inspectierobot nog niet, maar het is een stap vooruit ten opzichte van de Exr-1-variant die een operator van op afstand moet bedienen. De ingenieurs van Exrobotics sleutelen ondertussen aan een volledig zelfstandige versie.

‘Je kunt de Exr-1.1 een missie geven en hem daarna zijn gang laten gaan’, aldus Samir El Awadi, commercieel directeur bij Exrobotics. Shell fungeert als launching customer voor de autonome Exr-1.1 en plaatste al een order. ‘De oliemaatschappij is zeer tevreden over het resultaat. Tijdens de trial – die nu voor 95 procent is afgerond – zijn geen grote problemen opgetreden. Dat komt onder meer omdat we tijdens de ontwikkelfase het systeem continu hebben verbeterd.’

Naast dat de Exr-1.1 autonomer is dan zijn kleine broertje, bevat de upgrade voor Shell ook een gasdetector. Daarmee is de robot niet alleen geschikt voor visuele inspectie zoals zijn voorganger, maar registreert hij ook eventuele giftige gassen zoals H2S op de Shell-site.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.