Autonome robot Exrobotics doorstaat test bij Shell Pernis

Alexander Pil
21 augustus 2018

De explosieveilige Exr-1.1-robot van Exrobotics is de afgelopen weken succesvol getest op het terrein van Shell in Pernis. Het systeem is in staat om een lijn op de grond te volgen en geplaatste tags te herkennen. Helemaal autonoom is de inspectierobot nog niet, maar het is een stap vooruit ten opzichte van de Exr-1-variant die een operator van op afstand moet bedienen. De ingenieurs van Exrobotics sleutelen ondertussen aan een volledig zelfstandige versie.

‘Je kunt de Exr-1.1 een missie geven en hem daarna zijn gang laten gaan’, aldus Samir El Awadi, commercieel directeur bij Exrobotics. Shell fungeert als launching customer voor de autonome Exr-1.1 en plaatste al een order. ‘De oliemaatschappij is zeer tevreden over het resultaat. Tijdens de trial – die nu voor 95 procent is afgerond – zijn geen grote problemen opgetreden. Dat komt onder meer omdat we tijdens de ontwikkelfase het systeem continu hebben verbeterd.’

De Exr-1-robot van Exrobotics gaat binnenkort live bij de Nam.

Naast dat de Exr-1.1 autonomer is dan zijn kleine broertje, bevat de upgrade voor Shell ook een gasdetector. Daarmee is de robot niet alleen geschikt voor visuele inspectie zoals zijn voorganger, maar registreert hij ook eventuele giftige gassen zoals H2S op de Shell-site.

Exrobotics is het enige bedrijf ter wereld met een werkende, Ex-gecertificeerde inspectierobot. Eerder kon het Improvia-onderdeel al melden dat in september tien Exr-1-robots live gaan bij de Nam. El Awadi: ‘We krijgen nu telefoontjes van heel veel grote partijen.’ Zo is Exrobotics in vergevorderde onderhandelingen met onder meer Adnoc en Aramco, de oliemaatschappijen van respectievelijk de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië.