Autonome Robird stap dichterbij

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Robotonderzoekers van de Universiteit Twente hebben met hulp van ruimtevaartorganisatie Esa een essentiële stap gezet naar een volledig autonome vlucht van de Robird. Deze levensechte, robotische slechtvalk van UT-spin-off Clear Flight Solutions wordt gebruikt om vogels te verjagen bij vliegvelden en afvalverwerkers. De Robird wordt nu met de hand bestuurd maar moet uiteindelijk autonoom kunnen vliegen en vogels verjagen.

De onderzoekers slaagden erin de complete dynamica en mechanica van een flapperende vleugel in een computermodel te stoppen, om zo met behulp van de elektronica de Robird effectiever en nauwkeuriger aan te sturen. In de overgang van handbesturing op volledige autonomie was het tot nu toe alleen gelukt om subsystemen van de Robird te vatten in computermodellen en niet een complete, bewegende vleugel. De combinatie van het gebruikte model, met metingen in een windtunnel en een vacuümkamer, is uniek in de wetenschap, aldus de onderzoekers.

‘Een autonome Robird is een grote stap vooruit maar het is erg moeilijk om het krachtenspel van de vleugels in kaart te brengen’, zegt masterstudent Berend van der Grinten. ‘De standaard modellen voor 3D aerodynamica – eindige-elementenmethode – kosten veel rekenkracht en je kunt ze niet toepassen op de elektronica en command & control.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.