Autonome minibus Capelle blijft nog zeker twee jaar rijden

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

De Parkshuttle naar bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel, Nederlands eerste zelfrijdende systeem, blijft nog zeker twee jaar rijden. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) heeft besloten de concessie van vervoersmaatschappij Connexxion te verlengen tot eind 2018. De gemeente Capelle heeft de intentie om het huidige systeem daarna te vernieuwen en de route uit te breiden. De hoge waardering van de reizigers, onder meer voor de betrouwbaarheid, en de bijdrage aan de aantrekkelijkheid van het Rivium liggen ten grondslag aan de beslissing.

De Capelse Parkshuttle rijdt sinds 1999 en is daarmee niet alleen het eerste zelfrijdende systeem in Nederland maar ook ’s werelds oudste vorm van zelfrijdend openbaar vervoer op de weg. Dagelijks maken meer dan tweeduizend reizigers gebruik van de verbinding tussen het Rotterdamse metrostation Kralingse Zoom en het Rivium. Ondanks dat de autonome voertuigen van 2getthere inmiddels dertien jaar oud zijn en elk meer dan tweehonderdduizend kilometer hebben gereden, functioneren ze nog prima.

2getthere is wel al bezig met de ontwikkeling van de derde generatie zelfrijdende voertuigen, die geschikt moeten zijn om gemengd met ander verkeer te kunnen rijden. Ze zijn lichter, bidirectioneel – waardoor keerlussen tot het verleden behoren – en uitgerust met airconditioning. Het eerste prototype is eind januari beschikbaar. Het Utrechtse bedrijf heeft contact met de gemeente Capelle aan den IJssel, de MRDH en Connexxion over de inzet van de nieuwe voertuigen op het verlengde traject.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.