Autodesk lanceert ‘Android voor 3D-printen’

Pieter Edelman
16 mei 2014

Autodesk, maker van Autocad en andere 3D-ontwerpsoftware, heeft een open platform voor additieve productie aangekondigd. Het bedrijf zegt hiermee het Android-model te willen volgen. Smartphones behoren niet tot de corebusiness van Google, maar door het Android-platform gratis weg te geven stimuleert de zoekgigant het gebruik van de producten waar het wel geld mee verdient. Op vergelijkbare manier gaat Autodesk het ontwerp voor een industriële 3D-printer en een softwarepakket weggeven. Dat moet het veld een impuls geven waardoor Autodesk uiteindelijk meer van zijn 3D-software kan verkopen.

Het initiatief bestaat uit twee delen. Later dit jaar komt Autodesk met een eigen 3D-printer. De ontwerpdocumenten hiervoor gaat het weggeven, zodat andere printermakers er hun eigen machines op kunnen baseren. Ook moet het eenvoudig worden om andere typen materialen te gebruiken in de Autodesk-printer. Het initiatief is gericht op industrieel gebruik, waar 3D-printen nog in de kinderschoenen staat. Het apparaat wordt gebaseerd op stereolithografie, waarbij een vloeibare kunsthars plaatselijk wordt uitgehard met een laser.

Het andere deel is de Spark-software, dat een universeel open platform moet worden tussen 3D-modellen en de printer; het zet het 3D-model om naar het juiste formaat, voert de benodigde controles en correcties uit, publiceert modellen naar de cloud, en zo voorts. Hoe open het platform wordt, is nog niet helemaal duidelijk, Autodesk zegt dat makers van 3D-printers er een gratis licentie op krijgen en voor softwareontwikkelaars komt er een SDK. Tegelijk komen er, net als bij Android, restricties aan het gebruik om fragmentatie te voorkomen.