Atlas Copco start voorbereidingen splitsing

Alexander Pil
17 januari 2017

Atlas Copco wil opsplitsen. Maandag gaf het Zweedse bedrijf de aftrap voor de reorganisatie die in 2018 afgerond moet zijn. Ook afzonderlijk blijven beide bedrijven, Atlas Copco en Newco (werktitel), beursgenoteerd.

Het nieuwe Atlas Copco zal zich richten op industriële klanten met compressor-, vacuüm- en industriële oplossingen. Ook een aantal kleinere divisies zullen onder deze vlag opereren. Alles bij elkaar biedt het nieuwe bedrijf ongeveer 33 duizend arbeidsplaatsen bij een omzet van bijna acht miljard euro.

Newco zal worden gevormd door de bestaande divisies voor mijnbouw, boringen en opgravingen, en voor constructiegereedschap. Er komen circa 11 duizend mensen te werken bij de nieuwe organisatie die een omzet van ongeveer drie miljard euro zal draaien.

De directie van Atlas Copco verwacht dat beide nieuwe bedrijven zullen profiteren van de opsplitsing omdat het management zich beter kan focussen. ‘De twee takken hebben andere karakteristieken en andere drivers’, zegt ceo Ronnie Leten die later dit jaar wordt opgevolgd door Mats Rahmström. ‘De opdeling zal voor beide de mogelijkheden vergroten om waarde toe te voegen voor de klant, te groeien en talent aan te trekken.’