Atlas Copco boekt recordwinst, maar ziet wolken samenpakken

René Raaijmakers
Leestijd: 1 minuut

Atlas Copco gaat wereldwijd drieduizend banen extra schrappen, bijna een tiende van zijn personeelsbestand van 34 duizend mensen. Het bedrijf schrapte de afgelopen maanden al 1350 banen. De Zweden hebben onder meer een productievestiging in het Belgische Wilrijk. In januari werd al aangekondigd dat daar 155 van de 2780 banen verdwijnen.

De nieuwe maatregelen kondigde het bedrijf aan bij de presentatie van de jaarcijfers. De marktleider in machines voor perslucht noteerde over het vierde kwartaal van 2008 een recordomzet van 1,8 miljard euro. Het bedrijf verdubbelde zijn netto kwartaalwinst tot 271 miljoen euro. Over het hele boekjaar haalde Atlas Copco een omzet van 7 miljard euro. De winst over heel 2008 bedroeg 950 miljoen euro.

De vooruitzichten zijn echter slecht. Het conglomeraat zag de orders tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar met 18 procent dalen. Volgens Atlas Copco blijft de vraag op korte termijn zeer zwak in de meeste industriesegmenten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.