Assembléon introduceert flexibel pak-en-plaatsplatform

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Vandaag lanceert Assembléon op de Productronica in München een nieuwe pak-en-plaatsmachine. Het flexibele Iflex-platform heeft de Veldhovense machinebouwer ontwikkeld voor elektronicaproducenten die werken met een grote verscheidenheid aan borden. Op dit terrein claimt het de productiviteit met zo‘n dertig procent te kunnen verhogen. Assembléon ziet de afzetmarkt vooral in Europa en Noord-Amerika en mikt nadrukkelijk niet op de grote elektronicafabrieken in Azië waar de bordjes in grote getallen van de band rollen. Verder stellen de Veldhovenaren dat de Iflex hooguit tien fouten op een miljoen borden maakt.

De Iflex is een modulair platform met drie mogelijke bouwblokken. Afnemers kunnen tot acht van deze modules aan elkaar koppelen. De Iflex T4 is bedoeld voor het snel plaatsen van kleinere chips. Met vier lineaire aangedreven plaatsrobots en acht koppen haalt deze module een snelheid van 51 duizend componentjes per uur. De robotarmen hebben grofweg de vorm van een laars en zijn gemaakt van lichtgewicht composiet materiaal – een nieuwigheidje voor Assembléon dat de machine sneller en energiezuiniger maakt. Ze worden lineair ’over de zool‘ aangedreven langs de zijkant van de machine. De kop schuift loodrecht daarop in de y-richting van ’hak naar scheen‘. De plaatskop die de z-beweging voor zijn rekening neemt, heeft Assembléon hergebruikt uit eerdere pak-en-plaatsmachines.

De tweede module, de Iflex T2, is flexibeler. Dit bouwblok heeft twee plaatsrobots (vier koppen) die op dezelfde manier worden aangedreven als bij de T4. Er is voor elke arm een extra positie voorzien waar de machine de oriëntatie van de opgepakte component kan checken. Zo verhoogt Assembléon de nauwkeurigheid van de plaatsing maar dat gaat wel ten kosten van de snelheid. De T2 kan ’slechts‘ 24 duizend chips per uur wegzetten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.