Asscher: ‘Kennismigrantenregeling moet eenvoudiger’

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Het moet voor bedrijven makkelijker worden om hoogopgeleiden van buiten de EU naar Nederland te halen om ze voor een paar maanden op een project te laten werken of een training te laten volgen. Dat zei minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens de opening van het Fieldlab Sociale Innovatie. Hij geeft daarmee gehoor aan het pleidooi van FME voor een kennismigrantenregeling die duidelijker en minder bureaucratisch is.

Onder de huidige kennismigrantenregeling blijkt het soms heel lastig om een technicus van buiten Europa voor een paar maanden naar Nederland te halen om een productieproces te begeleiden. Ook bedrijven die klanten uit een ander continent een training willen aanbieden, stuiten op veel bureaucratie. Een recent Ser-advies noemde de vrijstellingsregels voor het kortdurend toelaten van kennismigranten een ‘lappendeken’.

Asscher wijst erop dat hij in een brief aan de Tweede Kamer heeft laten weten dat hij het Ser-advies overneemt en de regeling wil vereenvoudigen. Dit mede na de goede ervaringen die zijn opgedaan met een succesvolle pilot ‘Kort verblijf kennismigranten’ die op aandringen van FME was georganiseerd. ‘We gaan dit gewoon doen’, aldus de minister. ‘Ik ben best kritisch over arbeidsmigratie als het gaat om verdringing door goedkopere buitenlandse arbeidskrachten. Dat werkt ontwrichtend. Maar dit is anders, want je wilt niet dat slimme Nederlandse arbeidskrachten vertrekken, zonder dat daar slimme buitenlandse professionals voor terugkomen.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.