ASML’s klanten kijken nog even de kat uit de boom

ASML heeft nog lege plekken in zijn orderportefeuille voor volgend jaar nu chipmakers even een pas op de plaats maken.

Paul van Gerven
22 augustus

Het gaat langer duren dan verwacht om uit het dal te klimmen, vertelde ASML-ceo Peter Wennink aan analisten tijdens een conference-call over de resultaten van het tweede kwartaal. Tot voor kort voorspelden Wenninks klanten een herstel in de tweede helft van het jaar. Maar inflatie, stijgende rentetarieven en andere macro-economische onzekerheden blijken hardnekkiger dan verwacht, waardoor de opleving opschuift naar het einde van het jaar. Ook de aard van het herstel – voorzichtig of overtuigend – blijft onzeker.

Klanten van ASML waren daarom terughoudend met het plaatsen van orders, resulterend in een niet volledig gevulde orderportefeuille voor 2024. ‘Op de korte tot middellange termijn blijven klanten voorzichtig. Nu ze hun waferoutput matigen om de voorraadniveaus in de toeleveringsketen te helpen verlagen, willen ze eerst vertrouwen opbouwen ten aanzien van de timing en de aard van het herstel’, aldus Wennink.

Wennink sprak de verwachting uit dat de orders niet lang meer op zich zullen laten wachten, gezien de plannen die de industrie heeft gemaakt om 3nm-productie op te voeren en in 2025 de 2nm-productie op te starten. ‘Maar ik zou graag zien dat dit allemaal vertaald wordt naar orders in de komende kwartalen’, gaf de topman toe. Erop vertrouwend dat ze binnen afzienbare tijd inderdaad worden geplaatst, ziet hij vooralsnog geen reden om de capaciteitsuitbreidingen in Veldhoven uit te stellen. Hij benadrukte dat de groeimotoren voor de halfgeleiderindustrie op lange termijn onverminderd van kracht blijven.

Wat betreft de malaise op de korte termijn zei Wennink dat de contouren van een omslagpunt zich aandienen in de logic-markt, hoewel het nog te vroeg is om daar iets met zekerheid over te zeggen. De memory-sector heeft de bodem ook bereikt, maar vertoont nog geen tekenen van herstel.

Kunst

ASML’s orderontvangst kwam in het tweede kwartaal uit op 4,5 miljard euro, een stijging ten opzichte van de 3,8 miljard euro in het voorgaande kwartaal, maar een daling ten opzichte van 8,5 miljard euro een jaar geleden. ASML verkoopt momenteel ongeveer 5,5 miljard euro aan systemen per kwartaal, dus de orderportefeuille is de afgelopen drie maanden gekrompen. Met ongeveer 38 miljard euro in boeken zal het echter nog wel even duren voordat ASML moet duimendraaien.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!

Over het algemeen willen klanten nog steeds graag hun machines ontvangen zodra die beschikbaar zijn – als ze daartoe in staat zijn, tenminste. De levering van enkele EUV-systemen is namelijk uitgesteld omdat de fab of fabs niet gereed was of waren. Dat komt omdat Europa en VS de kunst van fabs bouwen nog niet hebben geperfectioneerd zoals Taiwan en Zuid-Korea dat hebben gedaan, lichtte Wennink toe. De omzetgroei van ASML in EUV is bijgesteld naar 25 procent op jaarbasis, 15 procentpunt lager dan eerder was gecommuniceerd.

DUV zal deze tegenslag echter meer dan goedmaken: ASML voorspelt nu een groei op jaarbasis van 50 procent in de niet-EUV-activiteiten, tegenover een eerdere schatting van 30 procent. DUV-scanners zijn met andere woorden nog steeds niet aan te slepen en dankzij een overeenkomst met klanten om bepaalde testprocedures uit te stellen tot na de levering en installatie van de tool, is ASML nu in staat om dit jaar nog DUV-inkomsten in te boeken die oorspronkelijk volgend jaar pas gerealiseerd zouden worden.

Half dozijn

Gezien de recente afkondiging van exportbeperkingen door de Nederlandse overheid was het opmerkelijk dat ASML’s afzet in China sterk toenam. Chinese klanten waren goed voor ongeveer een kwart van ASML’s systeemverkoop – noodzakelijkerwijs DUV-systemen vanwege de al langer van kracht zijnde EUV-exportrestricties. Zowel vorig kwartaal als dezelfde periode vorig jaar was dat nog 10 procent. ASML’s DUV-business beslaat overigens een breed scala aan apparatuur: variërend van eenvoudige i-Line scanners tot geavanceerde immersietools. Alleen de verkoop van deze laatste categorie wordt per september beperkt onder de nieuwe exportregels.

De Chinezen investeren grootschalig in fabrieken om wat oudere chiptypen te produceren die toepassing vinden in elektrische voertuigen, het industriële IoT en producten die de energietransitie ondersteunen – allemaal groeimarkten waarin China aan kop gaat. In het huidige geopolitieke klimaat willen Chinese bedrijven ‘niet vertrouwen op aanbod dat van buiten China komt’, zei Wennink, dus ‘gaan ze al die fabrieken zelf bouwen.’

Volgens mediaberichten bereidt de VS overigens wederom nieuwe exportbeperkingen voor, waardoor ASML ook geen oudere DUV-apparatuur meer mag verkopen aan een half dozijn Chinese bedrijven. De ceo van ASML wilde niet reageren op dergelijke ‘speculaties’.

Foto: ASML