ASML’s geschiedenis: de eerste personeelsadvertentie

René Raaijmakers
Leestijd: 4 minuten

Als je klein bent, dan kan het helpen om te roepen dat je de grootste en de slimste in de business bent. In 1984 was ASML de verschoppeling van de halfgeleiderlithografie, maar het deed toch alsof het een wereldleider was op zijn gebied. Uiteindelijk maakte de joint venture deze ambitie nog waar ook.

De kop van ASML’s allereerste advertentie heeft zijn houdbaarheidsdatum nooit overschreden. ‘Uitdaging voor professionals in diverse disciplines die op het topje van het wereldkunnen willen werken’, staat er op 11 mei 1984 met grote letters in de Nederlandse banenkrant Intermediair. Het kan nu zo weer op een personeelsadvertentie.

De oproep beslaat bijna twee pagina’s A3. ‘Mensen die hiervoor in aanmerking willen komen, moeten geen solisten zijn’, valt te lezen naast een opsomming van tientallen vacatures voor mechanisch ingenieurs, elektronici, optici en meet- en regeltechnici. ‘Ze moeten kunnen samenwerken met andere disciplines … en in het grote geheel kunnen meedenken. Het gaat om een bundeling van krachten die samen één doel nastreven.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.