ASML ziet technologieaankopen toenemen

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

De wereldwijde economische recessie blijft ASML in een wurggreep houden, maar in het persbericht dat gisteren uitging, kan topman Eric Meurice toch wijzen naar de eerste lichtpuntjes. ’We zien de technologieaankopen toenemen‘, stelt hij. Het afgelopen kwartaal bestelden klanten voor 207 miljoen euro aan machines: vier nieuwe en vier gebruikte. Ter vergelijking: de zeven nieuwe en vier gebruikte systemen die ASML in dezelfde periode uitleverde, brachten maar 101 miljoen in het laatje.

De machinebouwer schat dat de vraag naar nieuwe technologie een omzet zal genereren tussen de 400 en 500 miljoen euro per kwartaal. Gelet op de activiteiten bij klanten verwacht het bedrijf dit niveau in de tweede helft van dit jaar te bereiken. Het gaat daarbij vooral om immersielithografie die nodig is om Nand-flash te gaan produceren met details van 35 nm, DRams in 55 nm en logische schakelingen voor 45 nm-technologie.

Meurice wijst ook naar de positieve berichten uit Taiwan. Daar liet ‘s werelds grootste foundry TSMC afgelopen maand een hoger dan verwachte omzetstijging zien van 17 procent. Als de consolidatie van Taiwanese DRam-producenten doorgaat, is dat ook positief voor ASML. Inotera, Nanya, Powerchip, Promos, Rexchip en Winbond zijn van plan samen te gaan tot Taiwan Memory Corporation (TMC). Dit nieuwe bedrijf, waarin de Taiwanese regering een minderheidsbelang krijgt, koos het Japanse Elpida onlangs als strategische technologiepartner.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.