ASML ziet potentieel, in dit decennium nog drievoudige omzet

René Raaijmakers
23 maart

ASML profiteert over de volle breedte van de groeiende elektronicamarkt en zijn onverzadigbare honger naar chips. Om die te stillen geven halfgeleiderfabrikanten naar verhouding steeds meer uit aan lithografie, vooral voor de meest geavanceerde nodes, een terrein waarop de machinebouwer monopolist is.

Daarnaast groeit de behoefte aan scanners voor het minder geavanceerde segment. Aan de ene kant zijn er machines nodig voor het printen van de minder geavanceerde contactlagen in EUV-chips. Aan de andere kant investeren fabrikanten wereldwijd nog volop in chips op ‘oude’ nodes. Wie ASML’s plannen en prognoses voor met name de droge DUV-scanners bekijkt (de nieuwe Twinscan XT:400L i-line machine valt daar ook onder) kan maar één conclusie trekken: de Nederlandse lithogigant is niet van plan om Canon en Nikon ook maar een strobreed ruimte te gunnen in de uitdijende markt.

Het grote plaatje is inmiddels bekend, maar toch maar even kort: de groei in de elektronica is een wereldwijde trend. De eindmarkten voor halfgeleiders, zoals auto’s, datacenters, industriële en consumentenelektronica, het groeit allemaal. Een uiterst innovatief ecosysteem en hoge winstgevendheid vormen de drijvende krachten achter deze markten.

Kwalificatie bij ASML

ASML profiteert als marktleider in litho en monopolist in EUV op alle fronten. De globalisering staat op pauze. Landen over de hele wereld streven naar technologische soevereiniteit en de subsidies die ze daarvoor beschikbaar stellen, jagen de aanschaf van kapitaalgoederen aan. Het steunen van een zeer winstgevende en innovatieve industrie is een bizarre verspilling van belastinggeld, maar het gevolg is aanzienlijke investeringen in wafercapaciteit. Lithografie – en dus ASML – profiteert daarvan bij uitstek.

‘Dat zal de groei blijven aanwakkeren van wafers op zowel geavanceerde als op volwassen knooppunten’, zegt ASML in zijn laatste jaarverslag. Veldhoven verwacht dat de totale halfgeleidermarkt tot 2030 met ongeveer 9 procent per jaar zal groeien. ‘Wat een sterke groei van onze activiteiten zal stimuleren met een grotere mix van EUV en een toenemende vraag naar DUV in alle golflengten.’

ASML maakt duidelijk dat het zijn suppliers hard nodig heeft. ‘Onze toeleveranciers zijn actief bezig met het toevoegen en verbeteren van capaciteit om aan de toekomstige vraag van klanten te voldoen.’

Niets lijkt de groei van ASML en de semiconmarkt als geheel te kunnen stoppen. De lithofabrikant werd enkele maanden terug nog stelliger over het huidige decennium. De jaaromzet gaat naar 30 tot 40 miljard euro in 2025; de eerdere schatting lag op 24 tot 30 miljard euro. Als daarna de groei in de tweede helft van het decennium aanhoudt, klimmen de inkomsten vervolgens naar 44 tot 60 miljard euro in 2030, zo klinkt het uit Veldhoven. De potentiële exportstop voor DUV-systemen voor China heeft geen invloed op de laatste prognoses, laat ASML weten.

Eind 2022 scherpte ASML zijn vooruitzichten voor 2025 en 2030 flink aan. In de grafieken de informatie die ASML deelde op zijn Investor Days op 29 september 2021 (2021) en de bijgestelde verwachting ruim een jaar later op 11 november 2002 (2022). De kolommen geven het aantal systemen weer dat ASML in het betreffende jaar verwacht te verkopen. Bron: ASML-jaarverslag 2022

Dat betekent dat de verkopen al op de vrij korte termijn, zeg vier tot vijf jaar, verdubbelen. Dit is stevig. ASML’s omzet was vorig jaar 21,2 miljard euro, 13,8 procent meer dan in 2021. Ondanks de wereldwijde turbulentie voorspelt de lithogigant voor dit jaar al 25 procent groei. We leven in onzekere tijden, maar ceo Peter Wennink verkondigt het intussen met enige bravoure: de afgelopen jaren overtrof ASML keer op keer de eerder geschetste bovengrens van de verwachtingen.

Dat de orderportefeuille nauwelijks krimpt, zal aan de zelfverzekerdheid bijdragen. Eind 2022 bedroeg die ruim 40 miljard euro. In 2022 verscheepte ASML, ondanks alle inspanningen, slechts 55 procent van wat klanten hadden gewild. Het zal een paar jaar duren voordat de achterstand is ingelopen. Ook daar heeft de oem zijn toeleverketen hard bij nodig.

Voor toeleveranciers is de uitdaging heel concreet. Zij moeten meeademen met ASML’s capaciteitsuitbreidingen. Afgelopen jaar werden totaal 305 DUV- en 40 EUV-systemen aan klanten geleverd. Het komende jaar klimmen die aantallen al naar 375 voor DUV (waarvan een kwart immersie) en 60 voor EUV-systemen. De omzet in DUV groeit daarmee met 30 procent, EUV met 40 procent.

De machinebouwer wil over twee tot drie jaar verdubbelen naar 90 EUV 0,33 NA systemen en 600 DUV systemen per jaar. De capaciteit voor High NA (EUV 0,55 NA) moet een paar jaar later (2027-2028) al op de twintig systemen liggen.