ASML ziet potentieel, in dit decennium nog drievoudige omzet

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

ASML profiteert over de volle breedte van de groeiende elektronicamarkt en zijn onverzadigbare honger naar chips. Om die te stillen geven halfgeleiderfabrikanten naar verhouding steeds meer uit aan lithografie, vooral voor de meest geavanceerde nodes, een terrein waarop de machinebouwer monopolist is.

Daarnaast groeit de behoefte aan scanners voor het minder geavanceerde segment. Aan de ene kant zijn er machines nodig voor het printen van de minder geavanceerde contactlagen in EUV-chips. Aan de andere kant investeren fabrikanten wereldwijd nog volop in chips op ‘oude’ nodes. Wie ASML’s plannen en prognoses voor met name de droge DUV-scanners bekijkt (de nieuwe Twinscan XT:400L i-line machine valt daar ook onder) kan maar één conclusie trekken: de Nederlandse lithogigant is niet van plan om Canon en Nikon ook maar een strobreed ruimte te gunnen in de uitdijende markt.

Het grote plaatje is inmiddels bekend, maar toch maar even kort: de groei in de elektronica is een wereldwijde trend. De eindmarkten voor halfgeleiders, zoals auto’s, datacenters, industriële en consumentenelektronica, het groeit allemaal. Een uiterst innovatief ecosysteem en hoge winstgevendheid vormen de drijvende krachten achter deze markten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.