ASML ziet af van voorspellingen voor 2020

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Vanwege ‘aanzienlijke onzekerheid over hoe de huidige Covid-19-crisis de wereldwijde ontwikkeling van het bbp, de eindmarkten, de productiecapaciteit en de toeleverketen zal beïnvloeden’ vindt ASML het lastig om financiële vooruitzichten voor het tweede kwartaal en het volledige jaar 2020 te geven. Maar toch zijn er geen tekenen van een vertragende vraag. De financiële topman Roger Dassen hintte zelfs op een ‘echt goed’ komend kwartaal.

ASML rapporteerde een omzet van 2,4 miljard dollar in het eerste kwartaal, een daling ten opzichte van de oorspronkelijke verwachting van 3,1 tot 3,3 miljard die het bedrijf begin dit jaar uitsprak. Twee weken geleden waarschuwde de Veldhovense machinegigant al dat dit zou gebeuren. ASML stelde destijds dat ‘verloren’ inkomsten zouden verschuiven naar volgende kwartalen. Dat zal nog steeds gebeuren, maar het bedrijf moet er rekening mee houden dat de planning later dit jaar alsnog in de war wordt geschopt.

Toch is de impact van de pandemie tot dusver beperkt gebleven. ‘De vraagvooruitzichten zijn momenteel ongewijzigd en we zijn dit jaar geen push-outs of annuleringen tegengekomen. Ondanks de uitdagende omstandigheden hebben we tot op heden de activiteiten van ASML kunnen voortzetten. Onze orderintake is sterk. Veel van de investeringen van onze klanten zijn strategisch en ondersteunen hun langetermijnplannen’, aldus ceo Peter Wennink.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.