ASML wil opnieuw de productie opvoeren

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

ASML onderzoekt samen met zijn toeleverketen de mogelijkheden om de productie nog verder op te voeren. In reactie op veel hogere dan geraamde langetermijnvraag, kondigde de machinebouwer vorig jaar aan anderhalf keer meer duv-systemen en twee keer meer 0.33 NA euv-systemen te willen afleveren in 2025 dan oorspronkelijk gepland. Dat zou neerkomen op respectievelijk 375 en meer dan 70 systemen. De ambitie is nu om die aantallen op te krikken naar 600 en 90 stuks, verklaarde cfo Roger Dassen tijdens een toelichting op de eerstekwartaalcijfers.

ASML-topman Peter Wennink zei te verwachten dat eerder gepresenteerde groeiscenario’s voor 2025 en daarna zullen worden herzien. Daarover zal het Veldhovense bedrijf in de tweede helft van het jaar een update geven. Het huidige scenario voorziet in een omzet van 24 tot 30 miljard euro in 2025, en een gemiddelde groei van 11 procent per jaar tot 2030. ASML’s omzet bedroeg vorig jaar 18,6 miljard euro.

In het eerste kwartaal van 2022 kwam ASML’s omzet uit op 3,5 miljard euro, aanzienlijk lager dan de 5,0 miljard euro in het slotkwart van vorig jaar. Volgens het bedrijf komt dat doordat veel euv-systemen niet meer in Veldhoven worden afgetest, maar bij de klant. Omdat ASML de omzet pas kan inboeken als deze systemen zijn geïnstalleerd en getest, komt het voor dat omzet niet in hetzelfde kwartaal kan worden ingeboekt als in het kwartaal waarin ze zijn verscheept. ASML verscheepte afgelopen kwartaal negen euv-systemen en boekte omzet voor drie.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen