ASML: we hadden ip-diefstal zelf moeten bekendmaken

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het zou beter zijn geweest als ASML zelf het Xtal-incident zelf had bekendgemaakt. Dat gaf ASML-ceo Peter Wennink gisteren toe tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering, zo melden verschillende media die op het evenement aanwezig waren. Omdat er geen bewijs was van betrokkenheid van de Chinese overheid en de schade zeer beperkt was, achtte de raad van bestuur het overbodig een verklaring af te geven. Gezien het onbehagen en wantrouwen tussen China en het Westen – hoewel dat op het moment van het incident niet zo sterk was – was het beter geweest erover te communiceren, zei Wennink.

ASML gaf ook toe dat zijn it-beveiligingsbeleid enkele jaren geleden nog niet op orde was. Bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee schreef dit gedeeltelijk toe aan de snelle groei die het bedrijf heeft doorgemaakt, waarbij het oorspronkelijke vertrouwenscultuur behield. ASML besteedt momenteel vijf keer zo veel aan it-beveiliging, meldde Wennink.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen