ASML waarschuwt voor patentschendende Chinese ‘rivaal’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

ASML heeft contact opgenomen met klanten om er bij hen op aan te dringen geen zaken te doen met Dongfang Jingyuan Electron, stelt de Veldhovense machinebouwer in zijn jaarverslag over 2021. Dat Chinese bedrijf lijkt producten op de markt te brengen die inbreuk maken op de intellectuele eigendomsrechten van ASML. De litho-gigant heeft zijn zorgen ook gedeeld met de Chinese autoriteiten. ‘ASML volgt de situatie op de voet en is bereid om indien nodig juridische stappen te ondernemen.’

Dongfang wordt geassocieerd met Xtal, dat door een Amerikaanse rechtbank is veroordeeld om ASML 845 miljoen dollar schadevergoeding te betalen voor het stelen van intellectueel eigendom van ASML Brion. De oprichter van zowel Xtal als Dongfang, voormalig ASML Brion-medewerker Zongchang Yu, ontweek strafrechtelijke vervolging door de VS te ontvluchten. Vorig jaar had ASML al gezegd dat het bezorgd was over het op de markt brengen van het gestolen ip in China.

De ip in kwestie betreft een legacy yieldverhogende oplossing die door Brion is ontwikkeld voordat deze in 2007 door ASML werd overgenomen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen