ASML verscheept nog dit jaar twee euv-machines naar VS

Alexander Pil
15 juli 2015

In het tweede kwartaal heeft ASML zes definitieve bestellingen voor euv-machines binnengekregen. Die orders vloeien voort uit een overeenkomst die de Veldhovenaren sloten met ‘een belangrijke Amerikaanse klant’ (lees: Intel). Twee van die systemen moeten nog dit jaar op transport, de rest volgt in 2016.

‘Gezien de recente ontwikkelingen in euv-productiviteit en -beschikbaarheid geloven we dat euv dichterbij volumeproductie komt’, zegt ASML-topman Peter Wennink. ‘In voorbereiding op pilotproductie hebben verschillende klanten marathonruns gedraaid op hun NXE:3300B-machines, of ze zijn daar mee bezig. Parallel daaraan evalueren klanten hoe ver ze de multi patterning immersietechnologie kunnen oprekken. De beslissing om euv te introduceren in het productieproces en de timing van de bijbehorende orders is afhankelijk van de productierijpheid van onze euv-systemen in vergelijking met de complexiteit van multi patterning. Onze focus ligt dus op systeembeschikbaarheid.’

ASML boekte in het tweede kwartaal een omzet van 1,65 miljard euro, net iets meer dan in het eerste kwartaal (1,654 tegen 1,650 miljard) maar vooral meer dan ASML zelf vooraf had ingeschat. De netto-inkomsten daalden van 403 naar 370 miljoen euro. Voor het lopende kwartaal verwacht ASML een omzet tussen de 1,5 en 1,6 miljard euro te kunnen neerzetten.