ASML vermoedt dat gestolen ip wordt vermarkt in China

Paul van Gerven
7 juni 2021

ASML is bezorgd dat een Chinees bedrijf gestolen intellectueel eigendom gebruikt om concurrerende producten te ontwikkelen, zegt financieel topman Roger Dassen in Het Financieele Dagblad. De Veldhovense machinebouwer heeft zijn zorgen geuit bij de Chinese overheid, maar zegt dat het nog te vroeg is om naar de rechter te stappen.

ASML verdenkt het Chinese Dongfang Jingyuan gestolen Veldhovense technologie te gebruiken. Foto: ASML

Het bedrijf in kwestie heet Dongfang Jingyuan en werkt aan metrologie- en yieldoptimalisatieoplossingen voor de halfgeleiderindustrie. Een Californische rechtbank veroordeelde een Amerikaanse dochteronderneming van Dongfang Jingyuan, Xtal, twee jaar geleden tot betaling van 845 miljoen dollar aan ASML als schadevergoeding voor het stelen van intellectueel eigendom van ASML’s dochteronderneming Brion. Op dat moment was Xtal al failliet. De oprichter van zowel Xtal als Dongfang – voormalig Brion-medewerker Zongchang Yu – ontliep strafrechtelijke vervolging door de VS te ontvluchten.

Volgens ASML ging het bij de diefstal om een legacy-product, dat Brion al had ontwikkeld en gecommercialiseerd voordat ASML het Californische bedrijf in 2007 overnam. Het softwareproduct vertegenwoordigt momenteel minder dan 0,5 procent van de totale omzet van ASML en heeft niets te maken met de belangrijkste duv- en euv-scannertechnologieën van het bedrijf.

ASML is niettemin geërgerd dat hoewel Xtal is geneutraliseerd, Dongfang Jingyuan zijn ip mogelijk nog steeds ongehinderd in China gebruikt. Op dit moment is daar echter geen bewijs van, aangezien dat bedrijf nog geen product heeft verkocht dat de gestolen geheimen bevat.