ASML vergroot voorsprong in R&D Top 30

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Vorig jaar heeft ASML zijn status verstevigd als het bedrijf dat het meeste uitgeeft aan r&d-activiteiten op Nederlandse bodem. Volgens de jaarlijkse R&D Top 30 van Technisch Weekblad verhoogden de Veldhovenaren hun budget van 850 naar 1078 miljoen euro. Runner-up Philips zag een lichte daling van 716 naar 702 miljoen euro. Wereldwijd behoudt de voormalige consumentenelektronicagigant de toppositie wel: 1759 miljoen euro tegen 1576 miljoen euro van ASML. Chipmaker NXP staat nationaal op de vijfde plaats (213 miljoen euro), en wereldwijd op de derde plaats (1441 miljoen euro) voor wat betreft hightechbedrijven.

Gezamenlijk besteedden de dertig beste bedrijven 4126 miljoen euro aan ‘Nederlands’ onderzoek in 2018, ongeveer 180 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Zonder rekening te houden met de uitgavenstijging van ASML, investeerden bedrijven gemiddeld iets minder op jaarbasis. Over het algemeen vonden de meeste bezuinigingen plaats bij de tien grootste bedrijven, die gedeeltelijk werd gecompenseerd door toegenomen activiteiten bij het mkb.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.