ASML-topman Meurice zwaait af

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Peter Wennink volgt per 1 juli Eric Meurice op als topman van ASML. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers. Wennink bekleedde sinds 1999 de CFO-positie, maar met een ruime taakopvatting: hij trad regelmatig naar buiten als het gezicht van het bedrijf. In een videoboodschap zegt Wennink geen grote veranderingen in de strategie en de roadmap van ASML te willen doorvoeren.

Meurice was sinds 2004 CEO. Hij blijft aan in een adviserende rol tot het einde van zijn contract in maart 2014. De raad van bestuur blijft verder ongewijzigd met CTO Martin van den Brink en executive vice presidents Frits van Hout en Frederic Schneider-Maunoury.

Zoals verwacht draaide ASML in het eerste kwartaal niet op volle toeren. Het noteerde een omzet van 892 miljoen euro, het laagste niveau sinds de start van 2010. Oorzaak is een zwakke pc-markt, die lijdt onder de opkomst van de tablet. In termen van vraag naar processoren maakt dat weinig uit, maar tablets hebben over het algemeen minder geheugen aan boord dan pc‘s. Toch ziet ASML ook bij geheugenklanten de situatie aantrekken, mede door de volgende generatie mobiele apparatuur, die meer geheugen aan boord krijgt. De Veldhovenaren herhaalden de verwachting dat de jaaromzet op hetzelfde niveau uitkomt als 2012, implicerend dat de markt de tweede helft van het jaar een paar versnellingen opschakelt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.