ASML streeft naar onafhankelijke cao

Jessica Vermeer
Leestijd: 1 minuut

ASML wil een eigen collectieve arbeidsovereenkomst hebben en zich terugtrekken uit de sectorovereenkomst Metalektro. Het bedrijf bespreekt de voorwaarden met enkele honderden werknemers. Hoewel vakbonden FNV Metaal en CNV het sterk oneens zijn met het plan, ondersteunt De Unie het.

CNV-bestuurslid Arjan Huizinga vreest dat als ASML zich terugtrekt, de sectorovereenkomst zal devalueren. ‘Het laat ruimte voor prestatiegerelateerde beloningen, een richting die we niet willen ingaan. Er is al ruimte voor afwijking. Door hun vertrek kunnen ASML-werknemers niet meer samenwerken met andere werknemers in de sector.’ Hij zou graag een discussie aangaan over maatwerk binnen de sectorovereenkomst. ‘Een cao op basis van de sectorovereenkomst.’

Volgens een woordvoerder van ASML zijn de zorgen van FNV en CNV voorbarig, meldt Eindhovens Dagblad. Het bedrijf vertelde de vakbonden in een informele bijeenkomst dat een onafhankelijke overeenkomst altijd zal worden opgesteld samen met FNV, CNV, De Unie en VHP2. Deze besprekingen zouden beginnen nadat er toestemming is verleend om zich terug te trekken uit de Metalektro-cao.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.