ASML stelt omzetverwachting naar boven bij

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Alhoewel de omzet in de eerste twee kwartalen lager uitkwam dan de voorgaande twee jaar, haalt ASML een oude belofte uit de kast: een jaaromzet van vijf miljard. Dat is bijna driehonderd miljoen meer dan wat het eerder verwachtte. De bijstelling is te danken aan de honger naar nieuwe apparatuur van DRam-fabrikanten die het afgelopen kwartaal inzette. Overigens zijn de inkomsten van Cymer nog niet meegenomen in de verwachting. Die kunnen nog eens 180 miljoen euro toevoegen.

Van het EUV-front meldt ASML weinig spektakel: ’We hebben goede prestatie-, stabiliteits- en betrouwbaarheidniveaus gevestigd voor het lichtbronconcept tot een vermogen van 55 watt, en blijven daarom vertrouwen op ons doel van zeventig wafers per uur in 2014‘, aldus CEO Peter Wennink. In het eerste kwartaal sprak ASML de hoop uit om dit jaar maximaal elf NXE:3300B-preproductiescanners te kunnen leveren. Concreet blijkt nu dat het gaat om vijf leveringen dit jaar, waarvan de eerste exemplaren momenteel geïnstalleerd worden bij klanten. In totaal staan er elf bestellingen uit en zijn er nog zeven toezeggingen.

De totale omzet kwam afgelopen kwartaal uit op 1187 miljoen euro, waarvan 32 miljoen afkomstig is van Cymer. Het kwartaal ervoor bleef de omzet nog steken op 892 miljoen, terwijl ASML een jaar eerder 1228 miljoen ophaalde. De nettowinst bedroeg 221 miljoen euro.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.