ASML steekt honderden miljoenen in samenwerking met TUE

Paul van Gerven
2 mei

ASML en de Technische Universiteit Eindhoven (TUE) breiden hun samenwerking uit met een gezamenlijk onderzoeksprogramma en de bouw van een gedeeltelijk gedeelde onderzoeksfaciliteit op de campus van de TUE. Het programma zal jaarlijks tot veertig promotieplaatsen creëren in ai, mechatronica, plasmafysica en onderzoek naar halfgeleiderlithografie. Ingenieurs van ASML zullen betrokken zijn als hybride docenten.

Foto: Bart van Overbeeke

De nieuwe faciliteit beschikt over werkruimtes, vergaderzalen, onderzoekslaboratoria en een goed uitgeruste state-of-the-art cleanroom ten behoeve van meer dan vijfhonderd onderzoekers, waaronder enkele honderden ASML-medewerkers. Ook TUE, andere onderzoekscentra en industriële partners krijgen toegang. ‘Deze samenwerkingsruimte zal groei en synergie mogelijk maken tussen academische onderzoeksgebieden van wederzijds belang, zoals fotonica, quantumcomputing, nanomaterialen en chipfabricage’, aldus een persbericht.

Bovendien zal de faciliteit, waarmee een geraamde investering van enkele honderden miljoenen euro is gemoeid, cleanroomruimte omvatten die uitsluitend bestemd is voor de TUE. Deze ruimte zal aan de universiteit worden verhuurd ten behoeve van fundamenteel onderzoek op genoemde – en aanverwante – gebieden.

‘We hebben een leidende positie in industriële samenwerking die we verder willen uitbreiden’, zegt TUE-voorzitter Robert-Jan Smits. Hij voegt eraan toe dat het partnerschap met ASML ‘enorme mogelijkheden biedt voor de universiteit, voor wetenschappers en voor studenten. Het zal ons helpen getalenteerde onderzoekers uit de hele wereld aan te trekken, wat van cruciaal belang is voor Brainport Eindhoven, Nederland en Europa.’