ASML slecht taalbarrières in mechatronische toren van Babel

René Raaijmakers
Leestijd: 13 minuten

ASML voert een nieuwe aanpak in om zijn ontwerpprocessen te stroomlijnen. De methodiek helpt specialisten en ontwerppartners om elkaar beter te verstaan en te begrijpen. Doede Kuiper geeft er op 6 maart op Hightech Mechatronica 2008 een keynotepresentatie over. In dit interview introduceert hij de materie en licht hij alvast een tipje van de sluier op.

Lithografie is altijd de bottleneck geweest in de chipproductie. Voor het aanbrengen van de patronen op geïntegreerde circuits zijn bovendien de duurste machines nodig. Wie chipfabrikanten daar snelheid en kostenbesparing kan bieden, heeft een belangrijk concurrentievoordeel. Productiviteit was het strategische wapen waarmee ASML de concurrentie de afgelopen decennia klopte. Niet dat het Veldhovense bedrijf de goedkoopste steppers en scanners maakt. De machinefabrikant versloeg de Japanse alleenheerschappij in de lithomarkt vooral met een lage total cost of ownership: met een ASML-machine is een vierkante centimeter chip goedkoper te fabriceren dan met een machine van Nikon of Canon. Dat is de drijvende kracht achter het huidige marktaandeel van 65 procent (2007).

Mechatronica legt de basis voor de combinatie van ultrahoge precisie met hoge productiesnelheden. In Bits&Chips noemde ASML‘s hoofd marketing en technologie Martin van den Brink vorig jaar mechatronica het geheim van Veldhoven. ’Onze mechatronici hebben in de afgelopen twintig jaar een mechatronicamomentum gecreëerd dat zijn weerga in de wereld niet kent‘, aldus Van den Brink.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen