ASML slaat terug met eigen zaak tegen Nikon

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

ASML kiest voor de tegenaanval en klaagt Nikon aan voor inbreuk op meer dan tien patenten. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend, nadat enkele dagen eerder Nikon een rechtzaak aankondigde tegen ASML en Zeiss SMT. ‘We moeten deze tegenclaims wel indienen. Jarenlang hebben we geprobeerd om tot een kruislicentieovereenkomst te komen die onze versterkte patentpositie reflecteert, maar helaas heeft Nikon daarover nooit serieus willen onderhandelen’, aldus ceo Peter Wennink in een persverklaring.

ASML wijst erop dat de United States International Trade Commission in 2003 al naar de zaak heeft gekeken. Toen werd ASML op alle punten in het gelijk gesteld. Er volgde een kruislicentieovereenkomst, deels voor onbepaalde tijd en deels tot en met 2009. Ook beloofden de partijen elkaar voor nog eens vijf jaar niet aan te klagen. Volgens ASML was Nikons octrooipositie destijds een stuk sterker, maar inmiddels is die situatie omgekeerd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.