ASML schikt met Nikon: 150 miljoen plus deel omzet

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

ASML en Zeiss tasten in de buidel om de patentzaken met Nikon af te kopen: ze betalen eenmalig 150 miljoen euro aan het Japanse bedrijf, daarnaast gaan de twee partijen tien jaar lang 0,8 procent naar elkaar overmaken van hun omzet uit immersielithografiesystemen – die voor ASML veel hoger is. In ruil daarvoor worden alle vijandigheden gestopt en komt er een kruislicentiedeal op elkaars patenten. Dat staat in een bindende intentieverklaring, die naar verwachting volgende maand in een definitieve deal wordt omgezet.

Nikon kwam in het voorjaar 2017 met een claim tegen ASML en Zeiss rondom elf van zijn patenten op immersielithografie. De Japanners spanden rechtszaken aan in Den Haag, Tokio en Mannheim. ASML/Zeiss sloegen vervolgens terug met patentenclaims rond digitale camera’s – naar verluidt kocht ASML die om zich te wapenen in de patentstrijd. De Veldhovenaren eisten zelfs een importverbod op Nikons digitale camera’s in de VS.

Nikon heeft tot nog toe al verschillende zaken verloren in het patentconflict, maar blijkbaar hebben de overblijvende claims toch hun merites. Met het bereiken van de overeenkomst worden alle lopende zaken stopgezet.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.