ASML schakelt op

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Na een wat trage eerste helft van het jaar ligt ASML op koers om de omzet van vorig jaar – het op één na beste jaar ooit – te overtreffen. Het bedrijf heeft na drie kwartalen nog ruim 1,3 miljard euro nodig om de 4,7 miljard euro van 2012 voorbij te gaan, en het verwacht in het afsluitende kwartaal 1,8 miljard euro te kunnen noteren. Nog meer goed nieuws: de upturn houdt in ieder geval tot halverwege 2014 aan.

De 1,3 miljard euro die ASML in het derde kwartaal draaide, was vooral te danken aan klandizie van logic-klanten. Deze groep is druk bezig productiecapaciteit op te bouwen voor de 20-nanometerchips die volgend jaar op de markt komen. Tegelijk draait ook de geheugenmarkt goed: naar Nand-chips is al geruime tijd een gezonde vraag en voor mobiel DRam is er op dit moment zelfs een capaciteitstekort. Op basis van deze situatie verwacht ASML de eerste helft van 2014 vergelijkbaar te presteren als de tweede helft van 2013.

Over de progressie bij de ontwikkeling van EUV-machines toont CEO Peter Wennink zich tevreden in een video-interview. Zonder een wattage van de bron te noemen, zei hij dat de productiviteit van de nieuwe generatie tools in feite nu al voldoende zou zijn, en op koers ligt om de beoogde 70 wafers per uur te halen in 2014. Het jaar erop moet dat dan worden geüpgraded naar 125 wafers per uur. Volgens Wennink investeren zijn klanten op dit moment volop om EUV in gebruik te nemen voor de productie van 10-nanometerchips.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.