ASML opnieuw grootste Nederlandse r&d-investeerder

Alexander Pil
21 juni 2021

Ondanks de coronapandemie bereikten de r&d-uitgaven van de Nederlandse bedrijven in 2020 een hoogtepunt. Dat blijkt uit een jaarlijkse enquête van Technisch Weekblad. Wel ziet slechts de helft van de bedrijven uit het onderzoek zijn r&d-uitgaven stijgen in het afgelopen jaar. Ook bij de helft van de vijftien kennis- en onderzoeksinstituten, die hebben deelgenomen aan het onderzoek, is het budget lager uitgevallen in vergelijking met het jaar daarvoor.

Bron: Technisch Weekblad

Net als voorgaande jaren voert ASML de lijst met bedrijven aan en is met 181 miljoen euro meer aan r&d-uitgaven in vergelijking met het jaar daarvoor, ook de grootste stijger. De top 3 wordt verder gevormd door Philips en Janssen Pharmaceutical, die hun r&d-uitgaven respectievelijk zagen stijgen met 45 miljoen en 86 miljoen euro.

Overigens ontbreken er drie bedrijven in de lijst die vorig jaar wel hun cijfers hadden ingeleverd: Airbus Nederland, Marel en Sanquin. Ook Shell is niet opgenomen omdat het bedrijf alleen beschikt over internationale cijfers. Terug van weggeweest, is onder meer Canon Production Printing, op plek 10.