ASML, NXP en anderen: kom niet aan fiscale regels voor expats

Paul van Gerven
9 mei 2022

Ongeveer veertig Nederlandse techbedrijven en organisaties, waaronder ASML, NXP en Tomtom, hebben een petitie ondertekend waarin ze de overheid oproept om de belastingvoordelen voor expats te handhaven. Er zijn geen plannen naar buiten gekomen om de regels te wijzigen of te schrappen, maar naar verluidt overweegt het kabinet dit in een poging om de begroting in evenwicht te brengen. Met zo’n belangrijke regeling moet niet worden geknoeid, zeker nu het moeilijk is om talent aan te trekken, waarschuwde Ingrid Thijssen, voorzitter van werkgeversfederatie VNO-NCW.

De belastingvoordeelregeling is voor het laatst gewijzigd in 2019. Sindsdien betalen expats in Nederland in plaats van voor onbepaalde tijd gedurende de eerste vijf jaar van hun verblijf geen belasting over 30 procent van hun salaris. Door de regeling loopt de overheid zo’n 1 miljard euro aan belastinginkomsten mis.

‘De sterke economische positie van Nederland is niet vanzelfsprekend. Talent is onmisbaar voor een sterk innovatieklimaat en het realiseren van de verdienkracht van morgen. De 30 procent-regeling is een essentieel instrument om internationaal talent naar Nederland te halen’, stellen de bestuurders van techbedrijven in een open brief. Tot 70 procent van hun werknemers heeft geen Nederlandse nationaliteit.