ASML neemt Duitse optiekspecialist Berliner Glas over

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

ASML verwerft alle aandelen van Berliner Glas Group, een niet-beursgenoteerde fabrikant van keramische en optische modules. Met deze transactie zegt ASML dat het technische capaciteiten binnenhaalt die belangrijk zijn om de toekomstige roadmap voor zijn euv- en duv-producten te ondersteunen. ASML zal ook bedrijfsonderdelen overnemen die actief zijn in andere markten, maar blijft andere klanten blijven bedienen. Het managementteam van Berliner Glas blijft aan.

Het overnemen van een leverancier is niet de typische modus operandi van ASML: het besteedt het liefst zoveel mogelijk uit. Opmerkelijke uitzonderingen waren Cymer, dat in 2012 werd overgenomen nadat ASML ontevreden was over de voortgang bij de ontwikkeling van euv-bronnen en HMI, die in 2016 werd verworven omdat een lucratieve synergie alleen te gelde kon worden gemaakt door een fusie.

Een woordvoerder wilde niet verduidelijken waarom ASML ervoor koos om bij Berliner Glas af te wijken van zijn gebruikelijke toelevermodel. Ze ontkende echter dat dit kwam omdat het Duitse bedrijf in financiële problemen verkeerde.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen