ASML maakt pas op de plaats in 2024

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Aan de schijnbaar onstuitbare groei van ASML komt nu toch een einde. De chipmachinebouwer verwacht dit jaar weliswaar nog altijd 30 procent te groeien, maar denkt dat er voor 2024 niet meer in zit dan een vergelijkbare omzet. Ceo Peter Wennink spreekt van een ‘transitiejaar’ in aanloop naar ‘significante groei’ in 2025 en daarna.

Foto: ASML

De halfgeleiderindustrie zit al meer dan een jaar in een dal. Wennink verneemt van klanten dat tegen het einde van het jaar het ergste achter de rug zal zijn. Over de kracht waarmee herstel zal inzetten heerst echter nog veel onduidelijkheid. Daarom zijn chipmakers voorzichtig met de aankoop van nieuwe machines. Ook geopolitieke spanningen dragen bij aan de onzekerheid in de markt.

ASML noteerde in het derde kwartaal een omzet van 6,7 miljard euro, zo’n 200 miljoen euro minder dan de driemaandelijkse periode ervoor. Vergeleken met vorig jaar ligt de orderstroom het hele jaar al gevoelig lager. Het derde kwartaal vormde daarop met 2,6 miljard euro aan boekingen een voorlopig dieptepunt. Precies een jaar geleden noteerde ASML een orderrecord van bijna 9 miljard euro. Overigens is het orderboek met een kleine 40 miljard euro nog altijd goed gevuld.