ASML krijgt één topman: de oudgediende Christophe Fouquet

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

ASML ceo Peter Wennink en cto Martin van den Brink treden volgend jaar terug. Fransman Christophe Fouquet zal beide functies overnemen.

ASML schuift insider Christophe Fouquet naar voren als de volgende president en ceo van ASML, als opvolger van zowel ceo Peter Wennink als cto Martin van den Brink. Fouquet neemt het roer over op 24 april 2024 tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het bedrijf.

Tijdens zijn vijftien jaar durende loopbaan bij ASML heeft Fouquet alle belangrijke activiteiten van het bedrijf van dichtbij meegemaakt. Na leidinggevende posities te hebben bekleed bij Applied Materials en KLA-Tencor, keerde de Fransman in 2008 terug naar Europa. Bij ASML begon hij op de DUV-afdeling en ging daarna bij Applications aan de slag. In 2018 nam hij de EUV-businesslijn onder zijn hoede en trad hij toe tot de raad van bestuur. Vorig jaar werd hij benoemd tot chief business officer.

Dit carrièrepad maakt Fouquet de perfecte man om ASML te leiden, zegt Wennink in een toelichting. ‘Hij is al zo lang bij het bedrijf. Hij kent al onze klanten. Voor publiek, leveranciers, werknemers en aandeelhouders is hij ook een bekende. En vanuit persoonlijk oogpunt: ik werk nu al zo lang met Christophe. Hij heeft hetzelfde ASML-dna.’

Foto: ASML

Vruchtbaar

Over het gecombineerde zakelijke en technische leiderschap dat Fouquet op zich zal nemen, merkt de terugtredende ceo op dat veel leidinggevenden bij ASML een technische achtergrond – de Fransman heeft een master in de natuurkunde van het Institut Polytechnique de Grenoble – hebben en zich binnen het bedrijf ontwikkelen naar meer zakelijke functies. De benoeming van een chief customer officer, een nieuwe rol die wordt vervuld door Jim Koonmen (voormalig ceo van Cymer en momenteel verantwoordelijk voor de Applications business), zal de werkdruk van Fouquet enigszins verlichten.

De ‘sterke teams’ die Van den Brink heeft samengesteld, zullen ervoor zorgen dat de Veldhovense innovatiemachine soepel blijft draaien zonder de man die door velen als onvervangbaar wordt beschouwd, verzekert Wennink. ‘Technologieontwikkeling bij ASML is geen one-man show. Het is misschien niet zichtbaar voor veel mensen, maar we hebben hele sterke mensen in onze Research-afdeling, onze Development & Engineering-afdeling en ons Technology Development Center. Ik ben er absoluut zeker van dat deze overgang de komende vijf maanden heel soepel zal verlopen.’

‘Mijn samenwerking met Christophe is al vele jaren zeer nauw en vruchtbaar en ik ben er trots op dat ASML een technoloog als Christophe heeft kunnen laten doorgroeien naar de ceo-functie. Ik ben blij dat hij onze technologie-organisatie zal leiden’, zegt Martin van den Brink.

Meest waardevol

‘Ik heb zoveel van Martin geleerd en ik denk dat ik een van de eersten zal zijn die hem mist. Het team dat Martin achterlaat, kent zijn gelijke niet. Met zijn vertrek stelt hij ons nog voor één uitdaging en dat is om zonder hem door te gaan. Zonder de inspiratie die hij ons zoveel jaren heeft gegeven. Maar ik twijfel er niet aan dat het team ook deze uitdaging zal aangaan’, zegt Fouquet.

‘Martin heeft ons heel belangrijke dingen geleerd die we bij ons zullen houden. De eerste is: de klant is alles. Houd de klant centraal in je strategie. Dat is iets wat ik volledig omarm. Het tweede is: je kunt niet innoveren als je niet bereid bent om soms een beetje ruig te debatteren. Als je niet bereid bent om elkaar uit te dagen en echt tot het gaatje te gaan, zodat je de juiste technologie, het juiste product aan de klant levert. Dus dit is ook iets wat we gaan behouden.’

Van den Brink monsterde in 1984 aan bij ASML en werd in 1999 de technologietopman. In datzelfde jaar kwam Peter Wennink aan boord als cfo, om in 2013 ceo te worden. In de tijd dat zij aan het roer stonden, liet ASML concurrenten Canon en Nikon achter zich en werd het ‘s werelds enige leverancier van geavanceerde halfgeleiderlithografieapparatuur en Europa’s meest waardevolle technologiebedrijf.