ASML koerst af op dik recordjaar

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

De omzet van ASML is gestegen van 2,74 miljard euro in het tweede kwartaal naar 2,78 miljard de afgelopen driemaandelijkse periode. De nettowinst ging van 584 naar 680 miljoen. Er kwamen voor 2,2 miljard euro aan opdrachten binnen. Het vierde kwartaal rekent de lithogigant op 3,0 miljard aan inkomsten, wat het totaal voor 2018 zou brengen op ongeveer 10,8 miljard euro. Dat is fors boven de 9,1 miljard van 2017, en dus een nieuw record.

ASML verscheepte het derde kwartaal vijf euv-machines en het ontving vijf nieuwe euv-bestellingen. Dat meldt ceo Peter Wennink in een toelichting op de cijfers. In totaal verwachten de Veldhovenaren dit jaar achttien vlaggenschepen op het vliegtuig te zetten. In 2019 starten de eerste klanten hoogvolumeproductie met euv en is het plan om dertig systemen uit te leveren.

Het afgelopen kwartaal heeft ASML ook goede vooruitgang geboekt op zijn technologieroadmap, aldus Wennink. Zo is de introductie van de NXE:3400C versneld. Met meer dan 155 wafers per uur biedt dit systeem een nog hogere productiviteit. De topman denkt deze machine te kunnen gaan verschepen vanaf de tweede helft van komend jaar.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.