ASML incasseert klappen maar blijft overeind

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

ASML heeft in het derde kwartaal een omzet gehaald van 696 miljoen euro. Vorige jaar kwamen de Veldhovenaren in dezelfde periode nog tot 934 miljoen. Ook de nettowinst kelderde. Onder de streep houdt de machinebouwer 73 miljoen euro over. In het derde kwartaal van 2007 viel de winst met 166 miljoen euro meer dan twee keer zo hoog uit.

Analisten hadden de teleurstellende cijfers al zien aankomen en zelfs op nog minder gerekend. Topman Eric Meurice: ’De resultaten zijn in lijn met onze verwachting dankzij onze leidende positie in immersielithografie waar de vraag stand hield ondanks een zwakke wereldeconomie en de kredietcrisis. Immersiesystemen nemen 75 procent van de omzet en 87 procent van de boekingen voor hun rekening. De vraag naar capaciteituitbreiding bleef zwak en daarom hebben we de kosten voor dat segment significant verlaagd.‘

ASML heeft goede hoop voor de toekomst en ziet zich daarom niet genoodzaakt te snijden in het personeelsbestand. ’Door de huidige economische onrust is het moeilijk om een goede kortetermijnvoorspelling te doen‘, zegt Meurice. ’In het derde kwartaal hebben we bestellingen ontvangen voor zestien immersiesystemen.‘ In de laatste drie maanden van dit jaar schat ASML zo‘n 26 systemen te verkopen met een gemiddelde prijs van 16,5 miljoen euro.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.