ASML in race met de tijd

René Raaijmakers is hoofdredacteur van Mechatronica Magazine.

Leestijd: 3 minuten

Wie ASML‘s roadmap terugleest, moet concluderen dat het NXT-platform van de machinebouwer vertraging oploopt. De situatie is precair. Door de slechte economische omstandigheden investeren chipfabrikanten niet in extra capaciteit. ASML is daarom vooral aangewezen op orders voor machines die nieuwe krimpslagen mogelijk maken.

Er zit nog wel wat rek in ASML‘s immersieplatforms. De machinefabrikant kondigde intussen de Twinscan XT 1950HI aan, die lijntjes tot 38 nm kan printen met een doorvoer van 148 wafers per uur. Dat geeft even lucht (de huidige machines doen 40 nm), maar het NXT-platform zou chipfabrikanten werkelijk lucht geven door de 32 nm node beschikbaar te maken en dus hoge investeringen te rechtvaardigen.

Het zijn vooral geheugenfabrikanten die staan te springen om nog agressievere technologie. Zeker fabrikanten van DRam-chips lijden op dit moment vrijwel allemaal verlies. Zij snakken naar machines waarmee ze kosten kunnen besparen en hun marges verhogen. Fabrikanten van Nand-flashgeheugens staan te springen om technologie waarmee ze meer gigabits op hetzelfde siliciumoppervlak kunnen zetten

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen