ASML in actie tegen sociaal leenstelsel

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Bijna de helft van de huidige technische bachelorstudenten wil een master volgen na het behalen van hun diploma, maar een op de drie van hen zegt dat invoering van het sociaal leenstelsel een reden zou zijn om daar vanaf te zien. Zeven procent van alle huidige bachelor- en vijf procent van de masterstudenten die momenteel studiefinanciering ontvangen, geven zelfs aan de technische studie voortijdig te staken bij invoering van het leenstelsel.

Dat blijkt een onderzoek van ASML, uitgevoerd door Markteffect, onder achthonderd technische hbo’ers en wo’ers. ASML noemt vooral de lagere doorstroom naar technische masters en promotietrajecten ‘zorgwekkend’. ‘Op basis van het onderzoek kunnen we concluderen dat de invoering van het sociaal leenstelsel grote invloed zal hebben op de keuzes van technisch talent’, zegt CEO Peter Wennink. ‘De cv’s van toekomstige technici zullen versoberen en ook dat baart ons zorgen.’

Om technisch talent tegemoet te komen, biedt ASML vanaf aankomend studiejaar 25 studiebeurzen per jaar aan. Studenten die aan de Universiteit Twente, de TU Eindhoven of de TU Delft een masteropleiding willen volgen, kunnen vijfduizend euro per jaar krijgen. Zij worden niet verplicht tot een stage of baan bij ASML, maar worden wel gevraagd mee te helpen om techniek op middelbare scholieren te promoten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.